Temizlik imandandır. sözünü hepimiz biliriz. Ancak şunu bilmeliyiz ki önemli olan bu sözü bilmek değil, onu hayatımıza tatbik etmektir. Yaşadığımız, zaman geçirdiğimiz yerler, gezdiğimiz cadde ve sokaklar, giydiğimiz kıyafetler, içinde yemek yediğimiz kaplar mutlaka temiz olmalıdır. Temiz olmayan bir yerde mikropların barınması ve çoğalması çok kolaydır. Ayrıca mikroplar bir hastalığın geçmesini de zorlaştırmaktadır. Tüm bunları bilmemize rağmen temizliğe dikkat etmemek, pis yaşamak, çevreyi kirletmek kabul edilemeyecek şeylerdir. Aslan yattığı yerden belli olur derler. Evet, gerçekten de kirli, pis insanların kişilik ile ilgili problemleri vardır. Hele ki bu insanlar, kirliliklerinden dolayı başkalarına da zarar verebiliyorsa; örneğin caddeleri, sokakları kirletebiliyorsa, onların gerçekten ciddi problemleri vardır.

Dinimizin en çok önem verdiği konulardan birisi temizliktir. Temizliğin önemi bu anlamda da çok büyüktür. Temizliğin önemini kavramış insanlar her daim temiz olmaya çalışır, pisliklerden uzak dururlar. Çevrelerine asla zarar vermez, onu kirletmezler. Çevre temizliği, hepimizin sorumluluğundadır. Eğer yaşadığımız yerleri kirletiyorsak, bunun zararı sadece başkalarına değil, aynı zamanda bizleredir. Hepimiz, temizlik konusunda üzerimize düşeni yaparsak, tertemiz bir dünya oluşturmuş oluruz. Tertemiz bir dünya; hastalıksız, sağlıklı bir dünya demektir. Ülkemiz de dahil dünyanın birçok bölgesinde, insanlar sadece pislikten, kirlilikten dolayı ölmektedir. Özellikle bünyesi zayıf çocukların veya bebeklerin, kirli ortamlarda çok çabuk mikrop ve enfeksiyon kaptıkları bu yüzden çoğunun hayatını kaybettikleri bilinmektedir. Tüm insanlar temizliğe son derece önem vermelidir. Bu konuda en güzel örneklerden biri de peygamberimizdir. O, yemeklerden önce ve sonra ellerini daima yıkayarak, dişlerini daima misvaklayarak her sahabeye örnek olmuştur.

Sokaklara çöp atmamakla, yemek yemeden önce ve yedikten sonra ellerimizi yıkamakla, dişlerimizi düzenli bir şekilde fırçalamakla, banyomuzu düzenli yapmakla, kirli elbiselerimizi zamanında temizleri ile değiştirmekle, yaşadığımız ortamların temizliğini belli aralıklarla yapmakla, temizlik konusunda çok mesafe katetmiş olabiliriz. Tüm bunları yaptığımız halde hastalıklara yakalanma riskimizin çok belirgin bir şekilde azaldığını görebiliriz. Her insan temizlik ile ilgili vazifelerini yerine getirirse zaten temizlemeye de pek gerek duymayacağız. Zira en güzel temizlik, hiç kirletmemektir.

Leave A Comment